דילמה :
עיתונות מגזרית- רב תרבותיות או ניכור?
הסבר לדילמה :
בדילמה זו תידון השאלה הבוחנת את העיתונות המגזרית משתי זוויות:
היכולת של עיתונות מסוג זה להביא לשילוב חברתי אל מול מגמה מנוגדת המעודדת "גטאות תרבותיים", מה שמוביל לניכור והתבדלות מהחברה הישראלית,
הכלה מול הדרה.
דוגמאות לדילמה:
דילמות חוצות זירות
א. דילמת העיתונאי/הצלם-נאמנות למקצוע העיתונות מול הגנה על הפרטיות ועל כבוד האדם ורגשות הציבור:
הסבר לדילמה :
ברגעים של משבר ורגעי טראומה, רגעים בהם קיימת התנגשות בין שני ערכים- מצד אחד הערך התקשורתי (המחויבות לתקשורת) ומצד שני- הנאמנות לקהילה, נשאלת השאלה- למי נתונה נאמנות העיתונאי?. האם העיתונאי נאמן למקצוע- להציג את האמת בכל מחיר, לתפוס את הרגע גם במחיר של פגיעה בזכויות של הציבור/הפרט או האם העיתונאי בוחר להגן על הפרט והציבור במחיר של פגיעה באובייקטיביות והיעדר של כל האמת?.
חוצה זירות: חבות התקשורת: תקנון האתיקה, איזון, דיוק, אובייקטיביות, חופש הביטוי, צנזורה, ביטחון המדינה, הזכות לשם טוב, עניין לציבור מול עניין ציבורי. צילום תיעודי.
דוגמאות לדילמה:
בכירי העיתונאים על תקשורת חופשית ועצמאית- מתוך YouTube
תמונות שהופצו ברשתות החברתיות- התגובות לפוסט האשימו בפייק ניוז המאשים את סטטוסים מצייצים ואת האדם המתויג בפוסט. תגובות אחרות האשימו את הצלם בכך שלא התערב באירוע שנתפס כאלים ופוגעני בחסר ישע.
ב. האם התקשורת משקפת את המציאות או מבנה את המציאות?
הסבר לדילמה:
כל סיקור הוא בפועל נקיטת עמדה והשאיפה העיתונאית לאובייקטיביות היא אוטופיה. אמצעי התקשורת מואשמים בכך שאינם משקפים מציאות אלא מבנים אותה ואף מעוותים אותה לצרכיהם. מאחורי כל עט, מיקרופון עומד אדם עם דעות, עמדות ומחשבות, עצם בחירת הנושא, זווית ההסבר והצילום וכיו"ב הם בעלי משמעות בהבניית המציאות. התקשורת מעבירה לנו מציאות מתווכת, יוצרת ומטפחת תפיסות עולם אצל הקהל. מנגד, יש הטוענים כי מיוחס לתקשורת כוח השפעה רב מידי וכי יכולתה של התקשורת להבנות לנו מציאות הינה מוגבלת וכי קיימים גם מנהיגי דעה בחברה שעשויים להשפיע לא פחות על ידי תיווך המסרים התקשורתיים.
חוצה זירות: פרסומות, עיתונות ספורט, קליפים מוזיקליים.
דוגמא לדילמה:
ייצוג נשים בפרסומות, האם הוא מבנה מציאות או משקף מציאות?
כתבה: מתוך Mako, "נשים בפרסום: קטנות, אלימות ושתלטניות.
תגובות
הוסף רשומת תגובה